Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zab gyógyhatásairól
  2022-06-12 23:52:50, vasárnap
 
 



Zab (Avena sativa L.)
A zab az Avena nemzetségbe tartozik, ahol vad- és kultúr fajok egyaránt találhatók. A kultúrzab-fajok közül legfontosabb és legelterjedtebb az abrakzab. A termesztett zabok két típusra oszthatók: pelyvászabok és csupaszzabok csoportjára. A vadzabok veszélyes gyomnövények, amelyek közül legismertebb a hélazab, amely egyébként az abrakzab ősének is tekinthető.

A zab a kalászos növények között viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, mint gyomnövény volt ismert. Termesztése valószínűleg Németország területén a Római Birodalom fennhatósága alatt kezdődött. Nemesítésében rejlő lehetőségekre viszonylag korán felfigyeltek és a háborús készülődés időszakában a németek és angolok egymással versenyben nemesítették a zabfajtákat a lakosság számára.

A zab a hűvösebb, csapadékosabb éghajlat növénye, ilyen viszonyok között bővebben terem. A zab hazánkban mindenütt megterem, de a hűvösebb és csapadékosabb Dunántúlon, valamint az észak-keleti dombvidéken többet terem. Így ezeken a területeken nagyobb arányokban termesztik, mint az ország többi tájain.

A zab nagyon értékes takarmánygabona. A legtöbb zabot Észak-Amerikában és Oroszországban termesztik.

A zab azonban nem csak értékes abraktakarmány, emberi táplálkozás céljára és élelmiszeripari feldolgozásra is termesztik a sajátos kémiai összetétele miatt. A zab takarmányértéke nagyon jó, amely jól hasznosuló fehérje-, keményítő- és zsírtartalmának köszönhető. Gazdag a mész és foszfortartalma, amely a csontképződést segíti elő. De mindezek mellett még E-vitamint is tartalmaz, ami az apaállatok tenyész képességét növeli. Így a zab főleg a fiatal és tenyészállatok takarmányozására használható takarmánygabona.

Hatóanyagai: A zab értékes beltartalma alapján emberi táplálkozásra is alkalmas. A zabpehely, zabliszt, stb. mellett csecsemőtápszerek készítésére is felhasználják. Fehérjéket, B csoportba tartozó vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A bór és a jód is megtalálható benne nyomelemként. A zabszalmafürdőt kovasavtartalma teszi érdekessé. A zab nyugtató hatása főként az aveninre, egy indol-alkaloidra vezethető vissza. Nyugtatószerként főleg a mag alkoholos kivonatát alkalmazzák.

Hatásai: Előnyös élettani hatásának titka a nagy rost- és az alacsony zsírtartalomban rejlik. A rostok számos betegség és kóros állapot megelőzésében hasznosak, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsük: segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét és stabilizálni a vércukorszintet. Emellett szerepük van a vastagbélrák, a székrekedés és az elhízás megelőzésében is. Különös, de tény, hogy vannak emberek, akik a rostokat "emészthetetlennek" tartják, mellőzik étrendjükből: az eredmény természetesen székrekedés és annak következményei. A durva rostok ideálisan tisztítják a vastagbelet - ez pedig a hosszú, egészséges élet záloga.

Az élelmi rostok poliszacharidokból és ligninből állnak, fontos szerepet játszva az emésztés folyamatában. Léteznek vízoldékony növényi rostok, ezek állaga zselészerű -, amelyek az emésztőrendszerben megkötik a koleszterint, így az nem tud felszívódni. A vízben nem oldódó rostokat pedig a természet "seprőjének" nevezhetjük. Csökkentve a táplálék áthaladási idejét, kevesebb méreganyag felszívódására adnak lehetőséget, mintegy kisöpörve azokat. A modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különböző betegségeinek kialakulásában az egyik fő tényező a rostszegény táplálkozás. A zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind az oldható rostoknak, s ez a kettősség az, ami elősegíti az egészséges bélműködést.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: nyugtatószerként, takarmányozására, foszfortartalma, takarmánygabona, takarmányértéke, zsírtartalmának, zabszalmafürdőt, vércukorszintet, zsírtartalomban, kovasavtartalma, legelterjedtebb, élelmiszeripari, abraktakarmány, csontképződést, oroszországban, felszívódására, kialakulásában, bebizonyította, következményei, tenyészállatok, felhasználják, csapadékosabb, lehetőségekre, megelőzésében, feldolgozásra, táplálkozásra, orvostudomány, nemesítésében, betegségeinek, természetesen, stabilizálni, étrendjükből, folyamatában, legfontosabb, felfigyeltek, fennhatósága, kultúrzab-fajok közül, termesztett zabok, vadzabok veszélyes, abrakzab ősének, kalászos növények, háborús készülődés, lakosság számára, észak-keleti dombvidéken, területeken nagyobb, ország többi, legtöbb zabot, sajátos kémiai, csontképződést segíti, apaállatok tenyész, karotint tartalmazza, zabszalmafürdőt kovasavtartalma, Római Birodalom,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  György napra  A lelki élet nem arról szól, ....  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Alakot vált...  Környezetvédelem  A világnak égető szüksége van ...  Paul David Tripp Április 24  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szent György napi hiedelmek, s...  Szép estét kedves látogatóimna...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Semmit ne higgy el  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  A fák lelke  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Rögtön puha Mézes Krémes  Minden szülő a lényével nevel.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Amit átélünk,  Ma  Különös!  Beney Zsuzsa - Tavasz  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Próbálkozni kell ahhoz,  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  György napra  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét  A Gömb  William Shakespeare idézet  Április 22. a Föld napja,  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A végzet az 
Bejegyzés Címkék
kultúrzab-fajok közül, termesztett zabok, vadzabok veszélyes, abrakzab ősének, kalászos növények, háborús készülődés, lakosság számára, észak-keleti dombvidéken, területeken nagyobb, ország többi, legtöbb zabot, sajátos kémiai, csontképződést segíti, apaállatok tenyész, karotint tartalmazza, zabszalmafürdőt kovasavtartalma, indol-alkaloidra vezethető, nagy rost-, alacsony zsírtartalomban, rostok számos, elhízás megelőzésében, eredmény természetesen, durva rostok, vastagbelet &#8211, élelmi rostok, emésztés folyamatában, táplálék áthaladási, modern orvostudomány, vastagbél különböző, rostszegény táplálkozás, vízben oldhatatlan, oldható rostoknak, egészséges bélműködést, nyugtatószerként, takarmányozására, foszfortartalma, takarmánygabona, takarmányértéke, zsírtartalmának, zabszalmafürdőt, vércukorszintet, zsírtartalomban, kovasavtartalma, legelterjedtebb, élelmiszeripari, abraktakarmány, csontképződést, oroszországban, felszívódására, kialakulásában, bebizonyította, következményei, tenyészállatok, felhasználják, csapadékosabb, lehetőségekre, megelőzésében, feldolgozásra, táplálkozásra, orvostudomány, nemesítésében, betegségeinek, természetesen, stabilizálni, étrendjükből, folyamatában, legfontosabb, felfigyeltek, fennhatósága, valószínűleg, nemesítették, termesztésre, koleszterint, legismertebb, gyomnövények, csupaszzabok, megtalálható, pelyvászabok, vastagbélrák, nyomelemként, vastagbelet, alkalmazzák, tartalmazza, zabfajtákat, székrekedés, nemzetségbe, időszakában, lehetőséget, vitaminokat, felszívódni, beltartalma, hatóanyagai, bélműködést, vízoldékony, táplálkozás, készítésére, használható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.